Synkkiä pilviä Suomen tulevaisuuden yllä

 

On sellainen tunne, että tämän päivän Suomen herrat eivät tiedä, mitä tekevät. Ulkoministeri Soini esti eilisellä päätöksellään Venäjän ETYK-delegaation johdon saapumisen järjestön 40-vuotisjuhlakokoukseen vetoamalla USA:n ja EU:n asettamaan matkustuskieltoon.

Muistan hyvin kesän 1975, kun asuin Helsingissä ja näin USA:n, Neuvostoliiton ja kaikkien Euroopan maiden kokoontumisen Helsinkiin. Suomi nousi maailman kartalle liennytyksen ja diplomatian suurvaltana. Pääsimme näyttämään tietä ihmiskunnalle rauhanomaisen tulevaisuuden rakentajana – mieluummin lääkärinä kuin tuomarina – kuten Kekkonen sanoi.

Kaivoin hyllystäni ETYK:n päätösasiakirjan. Moni Euroopan tuon aikainen valtio on kokonaan kadonnut, kuten, Neuvostoliitto, Jugoslavia ja DDR. Monta uutta itsenäistä valtiota on syntynyt, eli rajat ovat muuttuneet. Silti hätkähdyttävän moni asiakirjan linjaus on tänään vähintäänkin yhtä ajankohtainen, ellei vieläkin ajankohtaisempi.

Päätösten synnyttämät kansainvälisen yhteistyön linjaukset ja rakenteet ovat osoittautuneet Itä-Euroopan suurista mullistuksista huolimatta kestäväksi tiekartaksi. Ukrainan kriisinkin keskelläkin eri osapuolien yhdessä arvostama, hyväksymä ja kunnioittava rakenne on ETYJ:n tarkkailijoiden 500-henkinen verkosto.

Neuvostoliiton perillisen rooli ETYK:n perustajavaltiona on kansainvälisen yhteisön tunnustamana Venäjän Federaatiolla. Nyt Ulkoministeri Soini on päättänyt, että Venäjän omien lakiensa mukaan ETYK:n juhlakokoukseen valitseman delegaation tärkeimmät jäsenet eivät pääse ETYK:n 40-vuotisjuhlakokoukseen.

En ole havainnut vastaavaa käyttäytymistä edes USA:ssa YK:n yleiskokousten ja muiden kansainvälisten kokousten isäntämaan roolissa. Vaikka pääsy USA:han olisi muutoin kielletty, on eri maiden itse valitsemien kansojen edustajat saaneet kokoontua siellä niin juhlakokouksiin kuin  muihinkin kokouksiin.

Soini ottaa nyt oikeudekseen ryhtyä valitsemaan Venäjän Federaation parlamentin edustajia hylkäämällä Venäjän valinnat. Hän perustelee päätöstään vetoamalla salaisiin lausuntoihin, joita hän kertoo saaneensa muista EU-maista ja ilmeisesti myös USA:sta.

Näin Soini ja hallitus ovat aikaansaaneet ulkopoliittisen skandaalin, joka tieto ei voi olla leviämättä ympäri maailmaa. Skandaali on erityisen raskauttava Suomen kannalta, sillä onhan maamme rauhan edistäjän mainetta kannatellut Suomen aloitteesta vuonna 1973 käynnistynyt ETYK-prosessi. Siksi 40-vuotisjuhlakokous on päätetty järjestää Suomessa.

Nyt nuo ”saatanan tunarit” kuten UKK – jos hengissä olisi – asian mitä ilmeisimmin kuvaisi, ovat kertapäätöksellään tärvelemässä koko sen vaivalloisen diplomatiatyön mitä prosessi on Suomelta 40 vuoden aikana vaatinut. Venäjä NL:n perillisenä on ETYK:n perustajavaltio ja rajanaapurimme.

Ainoa keino vaimentaa vahinkoa, on purkaa päätös, pyytää anteeksi Venäjän valitsemilta edustajilta ja toivottaa heidät tervetulleiksi. Onneksi hallituspuolueiden fiksuimmat kansanedustajat ovat jo arvostelleet julkisesti päätöstä.

Tunnustamalla virhe ja perumalla huono päätös jotain voitaisiin maineestamme pelastaa. Jos eläisimme jossain muussa maassa kuin Suomessa, ihmiset vaatisivat jo ulkoministerin vaihtamista. Pienemmistäkin virhearvioista on maailmalla jopa Suomessa vaihdettu ministereitä.  

Antti Holopainen
Vasemmistoliitto Lahti
Ehdolla aluevaaleissa

Vuodesta 2011 alkaen eläkkeellä oleva Järvenpään sosiaalisairaalan entinen ylilääkäri. Työurasta viimeiset 25 vuotta paihdekuntoutuspalvelujen kehittäjänä Joensuussa, Helsingissä ja Järvenpäässä. Sitä ennen työterveyshuollossa, terveyskeskus- ja A-klinikkatyössä. Eläkkeläisaikana Tapaturma- ja sairausinvalidien liitto ry:n puheenjohtajana. Jatkanut eläkeläisen pienessä määrin konsultaatiopalvelujen tuottamista päihde- ja mielenterveysongelmaisten työkyky- ja kuntoutusarvioita tehden sekä konsultoivana päihdelääkärinä mm Helsingin ja Lahden kaupungeille sekä Mänstälän kunnalle.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu