AnttiHolopainen

Pelastakaamme Mainiemen päihdekuntoutus

Normal 0 21 false false false FI X-NONE X-NONE

Normal 0 21 false false false FI X-NONE X-NONE

Avoin kirje Tampereen, Lahden ja Hämeenlinnan kaupunkien johtaville viranhaltijoille

Tampereen, Hämeenlinnan ja Lahden kaupunkien virkamiesjohto käynnistivät 14.11.2013 kampanjan Hämeen päihdehuollon kuntayhtymän lopettamiseksi kuntayhtymän jäsenkunnille lähettämällään kirjeellä. Asia oli ensimmäistä kertaa luottamushenkilökäsittelyssä Lahden kaupunginhallituksessa 24.2.2014, jossa kaupunginhallitus antoi valtuudet virkamiesjohdolle purkamisen käynnistämisestä.  

Käsittelyn yhteydessä tuotiin esille, että päihdehuollon kuntayhtymän taloudellinen merkitys on mitättömän vähäinen, vain 0,3 % koko Lahden kaupungin sosiaali- ja terveystoimen menoista. Kunnallisen päihdekuntoutusketjun alas ajamisen perusteluina eivät siis ole säästöt, vaan kunnallisten alan palvelujen lopettaminen ja tilan tekeminen markkinavoimille päihde- ja mielenterveyspalveluissa.

 Päihdehäiriöistä on tullut työikäistä väestöä eniten tappava epidemia. Se johtaa nuorten massiiviseen syrjäytymiseen ja sairaanhoidon akuuttipalveluiden ruuhkautumiseen hoidon ja kuntoutuksen ulkopuolella pyörivistä päihdepotilaista. Terveydenhuollon sosiaalitoimistojen, lastensuojelun, työvoimatoimistojen ja päihdeongelmaperheiden maksamat kustannukset paisuvat moninkertaisiksi verrattuna säästöön, mitä palvelujen lakkauttamisella haetaan – jos haetaan.
 On illuusiota, että yrittämällä jalostaa alasta liikevoittoa tuottavaa bisnestä, vaativasta palveluketjusta saataisiin toimivaa. Siitä tulee veronmaksajien rahastusautomaatti ja samalla ristiriitainen keskenään osiensa kanssa selviämistaistelua käyvä sekametelisoppa, jossa päihdeongelmaisten hyväksikäyttö lisääntyy pitkäjänteisen kuntouttavan työn sijasta.

 Kaikkialla muuallakin sosiaali- ja terveydenhuollossa on todettu, että varhainen puuttuminen ja kuntouttava työote koko palveluketjussa on kustannustehokkain keino tuottaa kansalaisten ja kansantalouden kannalta tarkoituksenmukaisia palveluja. Perusrakenteet tästä ketjusta tulee olla julkisia kumppanuussuhteessa ammatillisesti toimivan kolmannen sektorin toimijoihin jotka tähänkin saakka ovat kantaneet julkisista päihdepalveluista suurimman vastuun. 


Päihdepotilaiden fyysisten sairauksien paheneminen ja mielenterveyden pettäminen yhdistyneenä hallitsemattomiin päihdekierteisiin johtaa vääjäämättä tilainteisiin, joissa avohoidon keinot eivät riitä. Puutteet aiheuttavat jo nyt toistuvaa pyörimistä akuuteissa päivystyspalveluissa, psykiatrisilla akuuttiosastoilla ja teho-osastoilla. Aktiivisen päihdekuntoutuksen painopiste on nuorissa, joskin ongelmien kroonistuminen ja jopa seniorikansalaisten lisääntynyt alkoholin käyttö synnyttää kasvavaa hoidon tarvetta myös vanhemmissa ikäluokissa.   


Jo vuosikymmenien takana ovat ne ajat, joilla päihdehäiriöisiä pidettiin vuositolkulla laitoksissa maaseudulla. Hoito- ja kuntoutusjaksot Mainiemessä ovat varsin lyhyitä, mutta kuntouttavia. Avo- ja laitoskuntoutuksen yhteen pelaamista tarvitaan kaikessa kuntoutuksessa. Juuri tätä mallia Mainiemikin yhdessä muiden hyvin toimivien kuntoutuslaitosten kanssa on kehittänyt. 


Ehdotan, että Hämeen päihdehuollon kuntayhtymän suurimmat kunnat peruuttavat vahingollisena ja turhana Mainiemen kuntoutuslaitoksen lopettamishankkeen ja suuntaavat energiansa vieläkin paremmin toimivien päihdepalvelujen rakentamiseen. 

Antti Holopainen
Hämeen päihdehuollon kuntayhtymän valtuuston jäsen 2009-12

Emeritus ylilääkäri, Järvenpään sosiaalisairaala
Lahden kaupunginhallituksen jäsen ja kaupunginvaltuutettu

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän seppopmuurinen kuva
Seppo Muurinen

Hyvin useiden pitkäänkin ehkä myös toistuvaan päihdekierteisiin ei auta lyhyet nk.akuuttijaksot terv.kesk.eikä myöskään avohoidossa,joka monissakin suhteessa ei täytä hyvän kuin vastuullisen hoidon kriteereitä.

Tälläisiä "laitoksia" hoitopaikkoja todellakin tarvitaan tässä maassa muodossa tai toisessa,joissa on käytössä kokonaisuus jopa eri elämäntilanteiteen kohti päihteettömyyttä : Hoidon pitkäjännitteisessä kokonaisuudessa yhdessä todellisten ammattiauttajien myötävaikutuksella.

Nykyisellään ehkä kuormitetaan tarpeettomasti terveyskeskuksia päihde/-katkaisuhoidossa olevia asiakkaita yhdessä miel.terv.ong.kanssa,sillä seurauksella ettei todellinen pitkäaikaiset ongelmat katoa oikeastaan mihinkään,korkeintaan ainoastaan välillisesti.

Tarvitaan todella pitkäkestoisempi hoidollinen tarve erillisine suunnitelmineen päihdeasiakkaiden arvokkaampaan hoitoon jolla on myös sijaa tulevaisuudelle joka kantaa parempaa hedelmää "pompottelun sijasta" - saada koko elämä parempaan hallintaan hyvällä myötävaikuttamisella.

Alkoholi kuin eriasteiset huumeisiin luokiteltavat aineet ovat eri ikäryhmissä yhdessä mielenterveyden kanssa erityisen suuri ongelma maassamme ja juuri näiden ryhmien/ihmisten elämä on todella vaikeaa kaikinpuolin tässä "haastavassa" vaikeassa yhteiskunnan murrostilassa !

Jokaisella tässä "hyvinvoinntiyhteiskunnassa" pitää taata : Ihmisarvoinen elämä ja etenkin kun sitä pyytävät/toivovat että hakeutuvat avun piiriin !

Toimituksen poiminnat